İşçiden memura, emekliden kiracılara, özel sektör çalışanlarından futbol kulüplerine kadar herkesin gözünü kulağını çevirdiği Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2023 aylık, 6 aylık ve yıllık enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK’in açıkladığı rakamlar yine herkesi şoke etti!
TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamları
Devletin resmi kurumu olan TÜİK’in açıkladığı Haziran 2023 enflasyon verileri şöyle:
-Aylık enflasyon: % 3.92
-6 aylık enflasyon: %19,77
-Yıllık enflasyon: %38.21
Özpeynirci: En ucuz araba bile %70.8 zamlandı
TÜİK’in açıkladığı bu rakamlar geçen aylarda olduğu gibi yine piyasadaki gerçek enflasyonu yansıtamdığı gerekçesiyle eleştirildi. Örneğin otomotiv uzmanı gazeteci Emre Özpeynirci “En ucuz otomobilinin fiyatı 6 ayda %70,84 arttı. TÜİK’e göre 6 aylık enflasyon ise %19,77 oldu. Yorum sizin…” diye yazdı.
Demir: Bu paraya tatil yapan var mı?
Ekonomist Oğuz Demir de TÜİK’in verilerini eleştirerek, şunu yazdı: “TÜİK diyor ki geçtiğimiz yıl haziranda bir otelde gecelik 1000 TL’ye kaldıysanız bu yıl aynı otelde ortalama 1.670 TL’ye kaldınız. (Çünkü TÜİK’e göre yıllık otel ve lokanta grubu fiyat artışı da %67). Tatile gidip böyle bir fiyat artışı gören var mı? Meraktan soruyorum.”
ENAG enflasyonu TÜİK’in kat kat üstünde
TÜİK’e alternatif olarak bir grup akademisyenin kurduğu ve enflasyon hesaplaması yapan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verileri çarşı pazarın fiyat artışlarını daha gerçekçi yansıtıyor.
ENAG’a göre Haziran 2023 eflasyon verileriyse şöyle:
-Aylık enflasyon: %8.54
-6 aylık enflasyon: %50.5
-Yıllık enflasyon: %108.58
Görüldüğü üzere TÜİK ile ENAG arasında aylık, 6 aylık ve yıllık bazda iki kattan çok daha fazla fark var.
Galatasaray, TÜİK’e güvenmedi ENAG’ı da seçti
Galatasaray Kulübü, RAMS Global ile yaptığı stat isim sponsorluğu anlaşması için Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada 5 yıllık anlaşmanın 4 yıllık döneminde uygulanacak zammın TÜİK ve ENAG verilerinin ortalamasıyla belirleneceği duyurmuştu. “Galatasaray bile TÜİK’i güvenilir bulmadı” yorumları üzerine KAP’a bir düzeltme metni yollanarak, TÜİK ve ENAG bölümü çıkartıldı. Ama iki kurum arasındaki sözleşmeden bu şartın çıkarılıp çıkartılmadığı bilgisi yer almadı.
TÜİK düşürdükçe kulüpler fakirleşiyor
TÜİK’in düşük enflasyon verisi en çok futbol kulüplerini vuracak. Çünkü beINSports ile yapılan yayın geliri anlaşmasına göre geçen seneki ücrete yıllık enflasyonun yarısı eve yanlış duymadınız yarısı oranında zam yapılacak! Haziran enflasyonuna göre yapılacak zam yüzde 19.1 olacak!
Yayın gelirinde %22 TFF ve 1. Lig’e
Geçen sezon için ödenen para 2 milyar 200 milyon lira. Son açıklanan enflasyon rakamının yarısı oranında yapılacak zammın karşılığı sadece 420 milyon lira. Yani kulüpler 2023-24 sezonu için beINsports’tan 2 milyar 620 milyon lira alacak. Üstelik bu paranın içinden TFF ve 1. Lig payı da yer alıyor. Geçen sezon bu paylar çıkartıldığında kulüplere ödenen toplam para 1 milyar 716 milyon liraydı. Yani toplam tutarın yüzde 22’si TFF ve 1. Lig kulüplerine gitti.
Yayın gelirine 1 futbolcu alınamıyor
Yüzde 22’lik oran yeni sezon için de geçerli olursa Süper Lig ekiplerinden kesilecek para 570 milyon lira olacak. Bu durumda Süper Lig’e kalan toplam para yeni sezonda 2 milyar 50 milyon lira olacak. Bu para 20 Süper Lig’de eşit olarak dağıtılsa dahi kulüp başına 102 milyon 500 bin liraya (3 milyon 605 bin Euro) tekabül ediyor. Orta karar bir futbol yıldızı bile alınamıyor yani! Ama şampiyonluk yaşayan takımlar ve ilk 6’da ligi bitiren takımlara verilen primler nedeniyle para eşit dağıtılmıyor.
Sancak: Allah sonumuzu hayretsin
Ajansspor Instagram hesabında iki gün önce Salim Manav’ın konuğu olan Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak’a “Yayın gelirleri kuş oldu, bir revizyon istenecek mi sorusuna şu cevabı verdi: “Yayın geliri enflasyon artışı kadar bile artmıyor. TÜFE’nin yarısı kadar olacak. 2 milyar 200 milyondan 2 milyar 700 milyon olacak sanırım. Allah sonumuzu hayretsin” dedi. Bakalım TFF, beINSports’tan bir revizyon isteyecek mi?
Haber Kaynağı: Ajansspor